ENGHU

Design és márkaépítés.

Ha épp nem csináljuk, akkor blogolunk róla.

 

Márka, termék nélkül: do

Fel lehet-e építeni egy márkát anélkül, hogy tudnánk, milyen terméket akarunk eladni? Van egy ember, aki megpróbálta, és ebből a furcsa helyzetből kiindulva hozta létre a szép karriert befutó do brandet.

 

A nagy kísérlet


A do története azzal kezdődött, hogy a Hollandiában reklámügynökséget vezető Erik Kessels nagyon szeretett volna alapítani egy márkát. Azt nem tudta, hogy ez a márka lekvárokat, szerszámtáskákat vagy fejhallgatókat fog-e képviselni, a lényeg az volt, hogy legyen egy olyan brand, amit az alapoktól ő építhet fel. Erik egy dologban volt biztos: elege van abból, hogy manapság nincs igazi kapcsolat a fogyasztók és az általuk megvásárolt tárgyak között. Egy olyan márkát akart megalkotni, ahol a vásárló interakcióba lép a termékkel. Például ő alakítja ki a tárgy végleges formáját vagy mondjuk minden egyes vásárló egyedi módon kezdi el használni a saját példányát.


Szokatlan módon a do koncepciója már ki volt nyomva prospektusokban és elhangzott néhány tévéműsorban, amikor még mindig nem lehetett tudni, hogy mit fog árulni a cég. Ez nagyon furcsának tűnik, de mennyiben más ahhoz képest, amikor egy vállalkozásnál készen vannak a termékek, a csomagolás, a honlap, és a márkastratégiával még mindig senki nem foglalkozott? Az első eset bizarrnak tűnik, mert ritkán fordul elő, pedig nem biztos, hogy furcsább, mint a második, ami viszont mindennapos probléma.


Átütő siker


Kessels végül kitalálta, hogy lakberendezési tárgyakkal szeretne foglalkozni, és két év piaci jelenlét után az egyik termékük világhírűvé is tette őket. A siker a Do Hit fotellel ütött be, ami valójában egy fém hasáb, amihez mellékelnek egy kalapácsot. Az ülőpozíciót a vásárlónak otthon kell kialakítania a kocka roncsolásával, ehhez ad segítséget a kalapács. Kessels ügyes húzása volt, hogy megállapodást kötött a világhírű holland Droog designstúdióval, és a do kiállíthatta standjukon a meglévő termékeit. Az igaz, hogy látszólag így a Droog egy termékcsaládjává váltak, de annyira egyediek voltak, hogy a szaksajtó és az emberek is a do brandhez kezdték el kötni a tárgyakat.

 

A hirtelen jött népszerűséget a későbbiekben olyan tárgyakkal tartották meg, mint a Do Break váza, ami a belül lévő gumicsőnek hála a váza falhoz vágása után is megtartja a vizet, ezzel együtt pedig az eredeti funkcióját is. Nem volt kevésbé keresett a Do Add szék sem, aminek az egyik lába rövidebb a többinél, ezért a vásárlónak az otthon lévő könyvekkel kell kitámasztania, hogy el ne dőljön


A márka ereje


Amellett, hogy a do a termékeivel örökre beírta magát a designtörténetbe, más maradandó hatása is volt néhány éves működésüknek. Például megmutatták a branding erejét azzal, hogy a projekt elején 100%-ban a márkaépítéssel foglalkoztak a termékfejlesztés helyett. Ebből persze nem az a tanulság, hogy a termékünk nem is annyira érdekes. Sokkal inkább az, hogy ha a termékünk és a márkánk is rendben van, akkor megduplázódnak az esélyeink a sikerre.

 

 

 

 

 

 

Képek:

 

www.rickhekman.com
studio.droog.com
www.kesselskramer.com
www.kesselskramer.com

 

 




Vissza

DekoRatio Branding & Design Stúdió

Honnan tudjuk, mi tesz egy ambiciózus vállalkozást sikeres márkává?

Olvasunk, inspirálódunk, ötletelünk és kipróbálunk.

Honnan tudhatod te is, milyen a jó design és az ügyes márkaépítés?

Olvasd a blogunkat!

Kitűnő hazai példák és inspiráló gondolatok a nagyvilágból. Erről szól a DekoRatio Blog.

Te is ismersz szuper magyar márkát? Küldd el nekünk, hogy megoszthassuk!

 

blog@dekoratio.hu